Farklı Kumaş Türlerini Nasıl Belirlersiniz?
İpliklerin yapısına, malzemenin rengine veya desenine, lif içeriğine ve kumaşın ağırlığı gibi diğer özelliklere göre farklı kumaş türlerini tanımlayabilirsiniz.
Bir kumaş türünü bir bakışta anlamanın en kolay yolu, kumaşın içindeki ipliklerin yapısına yakından bakmaktır. Küçük paralel çapraz çizgiler görüyor musunuz? Bu muhtemelen kumaşın bir dimi dokuma yapısı kullandığı anlamına gelir. Sepet örgüsü tipi bir over-under deseni görürseniz, kumaş muhtemelen düz dokuma bir yapı kullanıyordur.
Tekstilin iki temel kategorisi dokuma ve örme kumaşlardır.
Dokuma kumaşlar, iplikleri bir kumaş parçası haline getirmek için bir dokuma tezgahı kullanır. Temel bir düz dokuma yapısı, çözgü ve atkı ipliklerini birlikte örmek için bir üst-alt deseni kullanır. Ancak dokuma kumaş, saten dokuma gibi birçok farklı iplik yapısını da içerebilir.
Örme kumaş, bir malzeme oluşturmak için iplikleri birbirinin üzerinden geçmek yerine birbirine ilmekler. Örgü iğnelerini kullanarak örme kumaş yapabilirsiniz, ancak kumaş fabrikaları, tişörtler için jarse örgü veya çarşaflar için streç flanel gibi örme kumaşlar oluşturmak için dev makineler kullanır.
İşte ortak kumaş yapılarının hızlı bir dökümü:
- Dokuma kumaşlar, yatay ve dikey iplikleri birlikte dokumak için dokuma tezgahları kullanır.
- Örme kumaşlar, birbirine kenetlenmiş iplikleri birbirine ilmeklemek için örgü makinelerini kullanır.
- Nakışlı kumaşlar, içlerine dekoratif bir şekilde dikilmiş kabarık iplik desenlerine sahiptir.
- Tığ işi kumaşlar, örme kumaşa benzer benzersiz bir ilmekli yapıya sahiptir.
- Düğümlü kumaşlar, makrome gibi kumaşlar oluşturmak için birbirine düğümlenmiş iplikler kullanır.
- Keçeli kumaşlar, lifleri bir kumaş tabakasına matlaştırmak için nem ve ısı kullanır.
Malzemenin renk veya tasarım öğelerini de düşünebilirsiniz. Tuile malzemesi, örneğin kumaş üzerine basılmış pastoral sahnelerin tekrarlanan bir modelini kullanır. Ekose kumaşlar, farklı kalınlıklarda tekrar eden bir dizi çapraz çizgi kullanır ve madras kumaşında ayrıca bitkisel boyalı çizgilerin sessiz bir düzenlemesi vardır.
Bazen kumaşın lif içeriğini de belirleyebilirsiniz. Tekstilde kullanılan üç temel elyaf türü, bitkilerden gelen elyaflar, hayvanlardan gelen elyaflar ve insan yapımı kökenli sentetik elyaflardır.
- Tekstilde kullanılan bitki bazlı lifler arasında pamuk, keten ve kenevir gibi malzemeler bulunur.
- Kumaş yapımında kullanılan hayvansal lifler arasında yün, ipek ve angora gibi malzemeler bulunur.
- Sentetik lifler, polyester gibi plastik malzemeden veya suni ipek gibi kimyasal olarak değiştirilmiş bitki maddesinden gelebilir. Her iki durumda da, bu lifler dünyada doğal olarak oluşmaz.
Bunu yapmak için evde küçük bir kumaş parçasını yakabilirsiniz: sentetik kumaş eriyecek veya asidik kokacak ve pamuğun temiz sarı bir alevi olacaktır. Giysi veya mağazadan satın alınan kumaş için, kumaş bileşimini keşfetmek üzere bakım etiketini veya ürün açıklamasını kontrol edebilirsiniz.
Son olarak, malzemenin ağırlığı, ne kadar dayanıklı göründüğü ve olası kullanım amaçları gibi kumaşın diğer özelliklerini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu, giyim üreticileri tarafından daha sık kullanıldığını gördüğünüz bir kumaş hakkında düşünmenin daha teknik bir yoludur.
En Yumuşak Kumaş Nedir?
Dünyanın en yumuşak kumaşlarından bazıları kaşmir, merinos veya vicuna yünü, ipek, lüks pamuk ve bambudur.
Kumaşın yumuşaklığı öncelikle içinde kullanılan elyafın türüne bağlıdır, ancak kumaş yapısı da önemlidir. Örneğin, yüksek iplik numarasıyla yapılan pamuk, daha düşük iplik numarasıyla yapılan pamuğa göre daha yumuşak hissedilir.
Giysiler İçin İyi Kumaş Nedir?
Giysiler için en popüler kumaş polyester olsa da, iyi bir dökümü ve dayanıklılığı olan herhangi bir hafif veya orta ağırlıkta kumaş, giysiler için iyi iş görecektir.
Giysiniz için iyi dökümlü ve yumuşak bir dokunuş hissi veren bir kumaş seçmek iyi bir fikirdir. Ayrıca ipek gibi özel bakım gerektiren bir kumaş yerine kolayca yıkayabileceğiniz bir kumaş isteyebilirsiniz.
Elbiseler İçin İyi Kumaş Nedir?
Elbiseler için en iyi kumaşlar arasında jarse örgü, suni ipek ve pamuk bulunur. Ancak elbiseler hemen hemen her tür kumaş içerebilir. Gelinlikler, balo elbiseleri veya gece elbiseleri gibi resmi elbiseler genellikle şifon, kadife veya saten gibi çeşitli zarif kumaşlar kullanır.
Özel Kumaşlar Nelerdir?
Özel kumaş terimi, genellikle, belirli bir endüstri veya amaç için tasarlanmış bir bileşime sahip, giyim amaçlı olmayan endüstriyel kumaşları ifade eder. Örneğin, araba parçalarının yapımında çeşitli kauçuk kaplama türleri kullanılabilir. Naylon dokuma, dünyadaki fabrikalarda her türlü kullanıma sahiptir.
Alternatif olarak, özel giysi kumaşı, ipek gibi lüks giyim kumaşı anlamına da gelebilir. Bazen sari yapmak için kullanılan el işlemeli ipek türü gibi belirli bir kullanımı da gösterir.
Son olarak, özel kumaş, döşemelik ağır hizmet kumaşı, suya ve UV ışınlarına dayanıklı dış mekan kumaşları veya ekstra sert dokusu ile kapitone pamuğu gibi belirli alt kategoriler anlamına da gelebilir.
Sonuç
En popüler kumaş türlerinden birkaçı pamuk, polyester ve jarse örgüdür. Her tür kumaşın kendine özgü özellikleri ve özel kullanımları vardır; örneğin, öncelikle spor kıyafetlerinde veya spor üniformalarında kullanılan Raşel örgüsü gibi.
Hiç yorum yok