Şamre Kumaş Nedir? Şamre Kumaş Özellikleri ve Kullanım Alanları
Şamre Kumaş Nedir?
Şamre, keten veya pamuktan yapılan bir doğal kumaş türüdür. Bu kumaş türü uzun yıllar boyunca üretilmiştir. Şamre kumaşlar hem ince hem de yoğun özellikler gösterir.Birçok yönden denim kumaşlara benzer. Şamre kumaşın çeşitlerine kambrik veya batiste denir. Bununla birlikte, şamre kumaş üretmek için farklı bir dokuma modeli kullanılır. Sonuçta bu tür kumaşlar, denimden önemli ölçüde daha hafif ve daha nefes alabilir durumda olur.
“Şamre” kelimesi, farklı kumaş türlerini belirtmek için kullanılan “kambrik” teriminin bir evrimidir. Bu tür ilk olarak Fransa’da üretilmiştir. Adı Flamanca “kameryk” kelimesinden gelmektedir. “Cambric” kelimesi en az 1530’dan beri kullanılmaktadır. Fransızca eş anlamlısı “batiste (patiska) kumaş” 1590’da ortaya çıkmıştır. Bilinen bazı söylentilere göre, bu kumaş MS 1200-1300 yıllarında Baptiste adlı bir dokumacı tarafından icat edilmiştir.
“Cambric” ve “batiste (patiska)” terimleri başlangıçta beyaz bir tür keten kumaş için kullanılmaktaydı Bununla birlikte, cambrik de tarih boyunca ipek lifleri ile yapılmıştır.
Zamanla çoğu kambrik kumaş türü pamuk esaslı hale gelmiştir. 18. yüzyılın ortalarında, Fransız kumaşlarının İngiltere’ye ithalatı yasadışı hale gelmiştir. Bu da İngilizlerin ince Hint pamuklu kumaşı cambric veya batiste türü olarak adlandırmaya başlamasına neden olmuştur.
Zamanla, “cambrik” ve “şamre” terimleri, farklı kumaşları belirtmek için kullanılsa da, zamanla eşanlamlı hale geldi. İngiliz dilinde Şamre kelimesinin ilk kullanımı 19. yüzyılın ortalarına kadar uzanmaktadır. Zamanla “cambric” terimi kullanım dışı kalmıştır. Chambrai (şambray) denilmeye başlanan bu kumaş artık Türkçede “Şamre” olarak adlandırılmaya başlanmıştır.
Bununla birlikte, modern tekstil endüstrisinde, “Şamre” yalnızca bu tip kumaşın göstergesi olan özel atkı ve dokuma deseniyle üretilen pamuklu kumaşları belirtmek için de kullanılır. Bazı tüketiciler Şamre kumaşı denim kumaşa alternatif olarak kullanmayı tercih etmektedir. Bu kumaş aynı zamanda çeşitli ev tekstillerinde de popülerdir.
Şamre Kumaş Üretim Süreçleri Nasıldır?
Şamre yapmak için kullanılan üretim süreci, bu kumaşı yapmak için kullanılan malzemenin türüne bağlıdır. Şamrenin türüne bağlı olarak, bu kumaş keten, pamuk veya ipekten yapılabilir. Bununla birlikte, bu tür kumaşlar modern çağda neredeyse hiç ketenden yapılmamıştır. İpek şamre kumaşın da zamanla modası geçmiştir. Bu nedenle, şamre kumaşın yapıldığı pamuk ipliğini içeren üretim sürecini tartışacağız. Yani güncel olarak günümüzde şamre kumaş satın almaya karar verdiğinizde satın aldığınız kumaşın (bildiğimiz şamre kumaş) üretim süreçlerini anlatacağız.Şamre Kumaş Nasıl Yapılır?
Pamuk üretimi, pamuk tohumunu çevreleyen liflerin toplanmasıyla başlar. Çeşitli pamuk bitkileri türleri, beyaz lif tutamları ile çevrelenmiş tohumlar üretir ve bu tohumlar ve lifler genellikle pamuk çırçır veya onun teknolojik olarak daha gelişmiş çağdaş varyantlarından biri olarak adlandırılan bir cihazla birlikte toplanır. Bazı durumlarda pamuk tohumları elle de toplanabilir.Daha sonra tohumlar liflerden ayrılır. Bu lifler daha sonra büyük dikdörtgen balyalar halinde sıkıştırılır. Bu balyalar daha sonra bir üretim tesisine aktarılır, açılır ve içerikleri karıştırma makinelerine boşaltılır.
Karıştırılmış pamuk lifleri daha sonra, ham liflerin ip benzeri lifler haline getirilmesi işlemidir. Taraklama genellikle otomatik bir makineyle yapılır. Ancak bu adım elle de gerçekleştirilebilir.
Bu taranmış lifler daha sonra toplanır ve makaralara yüklenir. Son olarak, endüstriyel veya el gücüyle çalışan bir eğirme makinesi ile iplik haline getirilirler. Bu noktada iplik, şamre kumaşa dokunmaya hazırdır.
Şamre Kumaşın Kullanım Alanları Nelerdir?
Yüzlerce yıldır, şamre kumaş, şenlik için veya lüks giysiler için kullanılmıştır. Orta Çağ ve Rönesans sırasında, çoğu insan iş için nispeten kaba giysiler giyerdi. Dini ritüeller veya farklı festivaller için şamre kumaştan yapılmış giysiler giymek adettenmiş.Şamre kumaşın baskın çağdaş kullanımı, denim yerine geçer. Örneğin, bu kumaş genellikle pantolonlarda, şortlarda, hafif dökümlü ceketlerde ve kumaş kaplı ayakkabılarda kullanılır. Çoğu kot ile benzer mavi tonlarda boyanır.
Keten Kumaş ve Şamre Kumaş Arasındaki Fark Nedir?
Keten ve şamre kumaş, her ikisi de hafif, nefes alabilen kumaşlar olduğu için erkekler ve kadınlar için genelde yazlık giysiler olarak kullanılırlar. Keten kumaşı, içerisinde barındırdığı bitki tarafından tanımlanır. Ağırlık ve dokuması, kumaşın kullanım amacına göre değişebilir. Bu da nevresim veya havlu gibi ev eşyalarından özel tasarım giysilere kadar değişebilir. Şamre ise tam tersine, üretim şekline göre tanımlanan bir kumaştır. Renkli çözgü ve beyaz dolgu ipliklerinden oluşan düz bir dokuma ile oluşturulur. Genellikle pamuk liflerinden yapılır. Ancak keten veya ipek ile de yapılabilir.Şamre Kumaş Nasıl Bir Kumaştır?
- Bir dokuma kumaş çeşididir.
- Nefes alabilirdir.
- Farklı liflerin karıştırılması ile elde edilebilir.
- Fiziksel olarak sağlam bir kumaştır.
Şamre kumaş nedir? Detaylarıyla paylaştığımıza göre, şimdi de en çok sorulan sorulara cevap arayalım…
Hiç yorum yok