Devetüyü Kumaş Nedir? Devetüyü Kumaş Özellikleri Nelerdir? | KumasBilgi.com

Devetüyü Kumaş Nedir? Devetüyü Kumaş Özellikleri Nelerdir?


Deve Tüyü (Deve Yünü) Kumaş Genel Özellikleri Nedir?

  1. Kumaşın İsmi: Deve Yünü Kumaş (Deve kılı, deve tüyü kumaş olarak da bilinir). 
  2. Kumaşın İçeriği: Deve isimli hayvanda bulunan tüylerden elde edilir. 
  3. Kumaşın Nefes Alabilme Derecesi: Normal 
  4. Nemi Tutma Özelliği: Normal 
  5. Sıcak Tutabilme Gücü: Yüksek 
  6. Esneme Özelliği: Düşük 
  7. Tüylenme-Boncuklanma Potansiyeli: Düşük 
  8. Kumaşın İlk Üretildiği Ülke: Eski Moğol İmparatorluğu 
  9. Günümüzdeki En Büyük İhracatçı Ülke: Moğolistan 
  10. Yıkama Önerisi: Elde soğuk suda yıkayın. 
  11. Yaygın Kullanım Alanları: Paltolar, kazaklar, takım elbiseler, kışlık iç giyim ürünleri, çadırlar, halılar.
Deve tüyü kumaş özellikleri kısaca nedir? sorusuna cevap verdiğimize göre, hep birlikte daha ayrıntılı bilgilere göz atalım.

Deve Tüyü (Yünü) Kumaş Nedir?

Deve yünü, develerin derilerinden elde edilen bir kumaş türüdür. Bu kumaş türü daha yaygın olarak deve kılı olarak bilinir. Çoğunlukla Baktiriya (Bactrian Camel*) devesi olarak bilinen bir alt deve familyasının derisinden elde edilir.

Baktiriya develeri Moğolistan bölgesinde yaygındır. Çin’den Türkiye’ye, oradan Kanada’ya kadar uzanan geniş bir alanda bulunabilirler. Baktiriya develeri kısa tüylü çoğu devenin aksine, uzun, parlak tüyleri ve büyük ikiz hörgüçleri ile bilinirler.

Baktiriya devesinden elde edilen deve kılı iki ayrı bölümden oluşur. “Koruyucu katman ve astar”. Koruyucu katman sert ve kabadır. Koyunyünü gibi başka bir madde ile karıştırılmadıkça çok iyi bir kumaş formu oluşturmaz. Baktriya devesinin kürkü, onu yaşadığı bölgelerdeki sert havalardan korur. Bunun yanı sıra, kış aylarında Baktriya develerine kalın ve tüylü bir görüntü kazandırır.

Astar kısmı oldukça yumuşaktır. Baktiriya develeri bu yapıyı evlerin iç ve dış duvarları arasında fiberglas yalıtımı ile aynı amaçla kullanır. Koruyucu katman, belirli tekstil türlerini yapmak için kullanılabilir. Astar bölümü, tüylerin giysi yapımında yaygın olarak kullanılan kısmıdır.

Deve tüyünün tekstil kumaşı olarak kullanılması, en yaygın olarak Britanya İmparatorluğu’nun çöküş günleriyle ilişkilendirilen bir uygulamadır. Ancak bu tür kılların giysiler yapmak için kullanılması, sürdürülebilir fikirli veya “bilinçli” kişiler arasında yakın zamanda bir rönesans yaşamıştır. Çoğu yün türü yalnızca hayvanların tüylerinin kesilmesiyle elde edilebilir. Baktriya develeri ise kışlık koruyucu tüylerini bahar aylarına girişte doğal olarak dökmektedir. Tüylerin hasat edilmesi genellikle sürdürülebilirdir. Zulüm içermeyen yöntem olduğu kabul edilir.

Deve yünü genellikle üç dereceye ayrılır. “Yüksek dereceli lifler” genellikle astardan elde edilir. Yalnızca en iyi astar lifleri gerçekten yüksek dereceli olarak kabul edilebilir. Tüketici tekstillerini yapmak için en yaygın olarak kullanılan yüksek dereceli deve yünü lifleridir.

Yüksek dereceli olarak kabul edilmeyen astar elyaflarına genellikle “orta dereceli lifler” denir. Bu lifler giyim eşyası yapmak için de kullanılabilirken, orta dereceli liflerle yapılan giysiler dokunuşta daha pürüzlüdür.

Son olarak, “düşük dereceli devetüyü lifleri” genellikle koruyucu kısımdan elde edilir. Bu kaba ve esnek olmayan lifler yalnızca halılar ve benzer şekilde olan sert tekstiller için uygundur.

Mikroskop altında bakıldığında devetüyü lifleri koyunyünü liflerine çok benzer. Ancak pulları daha az belirgindir. Diğer yün lifleri gibi, devetüyleri de iyi derecede yalıtkan, içi boş, hava dolu matrislere sahiptir.

Deve Tüyü Kumaş Nerelerde Kullanılır?

Deve tüyünden elde edilen kumaşlarla giyim sektöründen ev tekstili alanına kadar birçok ürün elde edilebilir. Deve tüyünden elde edebileceğimiz ürünleri daha yakından inceleyebilmek için ikiye ayıralım:

Ev Tekstilinde Deve Tüyü Kumaş

Deve tüyü kumaş evlerimizde karşımıza deve tüyü yorgan, battaniye, yastık, fon perde, halı-halıfleks, abajur, koltuk örtüsü, polar olarak oldukça sık çıkar. Sıcak tutma özelliği dolayısıyla kış aylarında yumuşacık devetüyü bir battaniye oldukça mutlu edecektir. Hakiki yün kumaş halı modellerini devetüyü liflerle de üretmek mümkündür.

Giyim Sektöründe Deve Tüyü Kumaş

Daha önce devetüyü kumaşın ev tekstilinde kullanımından bahsetmiştik. Ev tekstili kadar giyim sektöründe de oldukça sık kullanılan bir kumaş türüdür. Isıyı koruma yetisi dolayısıyla daha çok kış aylarında tercih ettiğimiz ürünlerde kullanılır. Devetüyü kumaş veya deve tüyü kumaş astarıyla yapılan mont, manto, palto, pardesü, forma, şişme mont, trençkot, deve tüyü kaşmir ceket, kadın-erkek ceket, yelek ve hırkalar toplum tarafından oldukça sık tercih edilmektedir. Bayan ve erkek kabanlarda, blazer ceketlerde askılarda görmeye alışık olduğumuz diğer devetüyü ürünlerdir.

Deve tüyü ürünler karşımıza sadece dış giyim ürünleri olarak çıkmıyor. Ceket veya mont gibi dış giyim ürünlerinin yanı sıra deve tüyü kadın-erkek pantolon, çorap-içlik, gömlek, tayt, korse, elbise ve hatta abiyeler bulmak mümkündür. Deve tüyü aksesuarlarda da tercih edilmektedir. Şapkalarda, atkılarda, cüppelerde, çantalar ve şallar da deve tüyünün izlerini görürüz. Alpaka yünü kumaş termal içlik yaygın üretilen termal kıyafetlerdendir. Artık alpaka yününe alternatif olarak deve tüyü kullanılabilir.

Deve tüyünü sadece bir kumaş olarak değil aynı zamanda kumaş rengi olarak da yaygın olarak kullanırız. Örneğin deve tüyü rengi koltuk döşemelik kumaş bu bağlamda oldukça sık kullanılan bir renktir. Deve tüyü koltuk kumaşı üretici ve döşemeciler tarafından oldukça sık kullanılır. Buralarda deve tüyü rengi kumaş boyası da bulabilirsiniz.

Deve Tüyü Kumaş Özellikleri Nedir?

  • Deve tüylerinden elde edilen doğal bir lif türüdür. 
  • Nefes alabilen bir kumaştır. 
  • Sıcak tutar. 
  • Yumuşaktır. 
  • Parlaktır. 
  • Mukavemeti yüksektir. 
  • Doğal bir su geçirmez yapıya sahiptir. 

Deve Yünü Kumaş Nasıl Üretilir?

Her yıl, Baktiriya devesi, yazın sonuna doğru kalın bir tüy katmanı üretir. Ekim ayının sonunda, bu katman ortalama maksimum kalınlığına ulaşır. Ancak kış ortasına kadar daha da sağlam hale gelir.

Baktiriya devesi bu tüy katmanı sayesinde kış soğuğundan korunur. Bu özelliği, Sibirya’ya ve Asya’nın diğer soğuk bölgelerine özgü Camelus Bactranus olarak bilinen bir deve türü olan genetik ebeveynlerinden birinden alır. Yüzyıllar önce, Camelus Bactranus, uzun ve parlak tüyleri ile bilinen Camelus Dromedarius ile çiftleştirildiği bilinir. Ortaya çıkan Baktriya devesi her iki ebeveyninin özelliklerine sahiptir. Güzel ve yumuşak tüylerini en soğuk Asya iklimlerinde bile yetiştirebilirler.

İlkbaharda don çözülmeye başladığında, Baktriya devesi tüylerini dökmeye hazırlanır. Deve yetiştiricileri, kervanlarındaki develerin tüylerinin ne zaman dökülmeye başlayacağını tahmin etme konusunda oldukça deneyimlidirler.

Geçmişte, “römork” olarak adlandırılan bir kişi, bir kervanda develeri takip eder ve düşen tüyleri toplardı. Bu günlerde, çoğu Baktriya deve yetiştiricisi artık göçebe olmaktan çıkmışlardır. Bazen bir devenin tüm tüyleri aynı anda hasat edilmeye müsait değilse, kesim yapılır.

Normal şartlar altında, Baktiriya devesi yetiştiricileri, hayvanların üzerindeki tüm tüylerin dökülmesini beklerler. Develerini keserlerse, hörgüçlerinin üzerindeki bölgeyi her zaman kıllarla kaplı bırakırlar. Çünkü bu bölgedeki kıllar hastalıklara karşı direnci artırır.

Bactrian’daki tüm tüyler döküldüğünde veya kesildiğinde, kirleri gidermek için temizlenir. Daha sonra taranır. Taraklama, tüy liflerini ipliklere ayırma işlemidir. Birçok durumda, binlerce yıldır kullanılan deve yününü taramak için hala aynı aletler kullanılmaktadır.

Toplanan yünler, karde edildikten sonra iplik haline getirilmeye hazırdır. Bazı durumlarda, bu yünü ipliğe dönüştürmek için endüstriyel bir eğirme makinesi kullanılabilir. Moğol Bozkırlarının yerli halkları bu işi yapmak için geleneksel araçları kullanmaktadır.

Bükülmüş iplik daha sonra bir kez daha yıkanarak tekstil haline getirilmek üzere hazırlanır. Bazı deve yetiştiricileri kendi bitmiş hazır tekstillerini yaparlar. Ancak toplanan yünler büyük ihtimal, bölgedeki veya denizaşırı büyük bir tekstil fabrikasına gönderilir.

Deve Tüyü Kumaşın Genel Kullanım Alanları Nedir?

Deve yünü o kadar uzun süredir kullanılmaktadır. O kadar uzun bir geçmişi vardır ki, İncil’de çadır, pelerin ve halı yapımında kullanılan bir malzeme olarak bahsedilmektedir. Bu lif Batı’da en geç 17. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Deve yünü İngiltere’de 19. yüzyılın sonlarında aniden popülerlik kazanmıştır.

O zamanlar Britanya İmparatorluğu’ndaki en popüler sporlardan biri polo (Türkiye’de “Çevgen” oyunu olarak bilinir – At üzerindeyken sopayla kaleye gol atma oyunu) isimli oyundu. Deve tüyü ceketler hızlıca polo oyuncuları arasında bir moda haline gelmiştir. Zamanla, bu kumaştan yapılan giysiler giderek zengin İngiliz erkekleri tarafından talep görmeye başlamıştır. Deve yününden yapılmış eski ceketler bazı koleksiyoncular arasında hala popülerliğini korur.

Günümüzde öncelikle kazak, mont ve iç çamaşırı gibi giysiler yapmak için kullanılmaktadır. Deve yünü Moğolistan’ın önemli bir ihracat ürünüdür. Bu sayede Asya ülkesindeki şirketler çok çeşitli eşarplar ve hafif kazaklar üretmektedir. Sonra bu malları Çin, Avrupa ve ABD’deki tüketicilere satmaktadır.

Deve yününün aşırı derecede popüler olduğu söylenemez. Ancak küresel yün pazarında kalıcı bir pay sahibi olmasına sebebiyet veren benzersiz özelliklere sahiptir. Bu yün türü oldukça yalıtkandır. Çok ince giysiler yapmak için de üretilebilir.

Ek olarak, yüksek kaliteli deve yünü neredeyse kaşmir kadar yumuşaktır. Aslında lüks giysiler yapmak için genellikle kaşmir ile karıştırılır. Daha sert deve yünü halı ve kilim vb. yapımında sıklıkla kullanılır.

Deve Yünü Kumaş Üreticileri Nerede Bulunur?

Dünyadaki deve yününün çoğu Moğolistan’da üretilmektedir. Bu ülkenin ekonomisi büyük ölçüde tekstil ihracatına dayanmaktadır.

Moğolistan’ın deve yününün çoğu, bu develere yüzlerce, hatta binlerce yıldır bakan yetiştiriciler tarafından üretilir. Bu yetiştiricilerin çoğu hala göçebedir. Uzak atalarından aktarılan yöntemlerin aynısını kullanarak deve yünü hasat ederler. Diğer yetiştiriciler kalıcı yerlere yerleşmişlerdir. Hayvanlarına bakmak ve tüylerini toplamak için daha modern teknikler kullanmaya doğru gelişim göstermektedirler.

Deve Yünü Kumaş Satışı Yapanlar Nerede Bulunur?

Daha düşük oranlarda Tibet, Afganistan, İran, Rusya ve Çin’de de ham veya yarı işlenmiş deve yünü üretilmektedir. Bu ülkelerin tümü Moğolistan ile aynı genel bölgededir. Moğol Bozkırlarında bu malzemeyi üreten aynı göçebe kabilelerin bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.

Britanya İmparatorluğu hemen hemen tüm kolonilerinde deve yünü üretimini kolaylaştırmaya çalışmaktadır. Baktriya develerinin yetiştirildiği eski yerler Avustralya ve Yeni Zelanda idi. Bu lif aynı zamanda ABD ve Güney Afrika gibi bazı diğer Batılı ülkelerde de çok küçük miktarlarda üretilmektedir.

Kumaş başta olmak üzere deve tüyü ürünleri çoğu internet sitesinde satışa sunulmaktadır. Bu ürünler arasında deve yününden kumaş ile yapılmış çoraptan tutun da, çift kişilik yorgan takımlarına kadar onlarca ürün vardır. Fiyatlar biraz pahalı olsa da uygun ürünler bulmak sizin araştırma şevkinizle paraleldir.

Deve Tüyü Kumaş Üretimi Maliyetleri Nedir?

Bactrian develerinden elde edilen tüylerden yapılan kumaş, en pahalı yün türlerinden biridir. Lüks bir tekstil olarak görülür ve fiyat olarak tiftik ve kaşmir gibi diğer lüks yünlerle eşdeğerdir.

Deve yününün fiyatına katkıda bulunan faktörlerden biri, fabrika ortamında neredeyse hiç üretilmemesidir. 1890 ve 1940 yılları arasındaki yarım yüzyılda deve yünü popülaritesinde kısa bir artış yaşamıştır. O zamandan beri bu kumaşa olan ilginin azalması, dev tekstil üreticilerini büyük miktarlarda deve yünü kumaş ürünlerini üretmekten caydırmıştır.

Deve Tüyü (Yünü) Kumaş Çeşitleri Nedir?

  • Deve yünü sadece Baktiriya devesinden elde edilir. Bu hayvandan elde edilen iki tür yün şunlardır: 
  • Koruyucu Katman: Koruyucu katman, giyim için uygun olmayan kalın, esnek olmayan liflerden oluşur. 
  • Astar: Astardaki lifler ince, kabarıktır ve kolayca ipliğe dönüştürülür. 

Deve Tüyü Kumaş Kaşıntı Yapar mı?

Deve yünü iplikleri oyuktur. Bu da ürünleri hafif ama ultra yalıtkan tutar. Ve merak ediyor olabilirsiniz. Acaba deve tüyü kaşındırır mı? Kimi yün türleri kaşındırır ama deve tüyü öyle değildir. Ortalama olarak, deve yünü lifleri çoğu merinos yününden daha incedir. Bu da daha yumuşak, daha hassas bir his verir.

Deve Yünü Kumaş Kıyafeter Giyince Nasıl Hissederiz?

Deve yünü lifi çoğu merinostan (koyun yünü) daha incedir. Genellikle kaşmir yünü kumaş kıyafetleri kadar yumuşak hissettirir.

Bir deve tüyü, soğukta sıcak ve sıcakta serin tutmak için termostatik özelliklere sahiptir. Bu, diğer liflerle karıştırıldığında sıcak ama nefes alabilen bir kumaşa dönüşür.

Deve Tüyü Kumaş ve Deve Yünü İplik Fiyatları Nasıldır?

Deve tüyü kumaşı, en pahalı yünlerden biridir. Gerçekten lüks bir tekstil olarak kabul edilir. Bu nedenle kaşmir ve tiftik gibi diğer lüks yünlerle aynı fiyat aralığındadır. Deve yününü bu kadar pahalı yapan etkenlerden biri de fabrika ortamında çok zor üretiliyor olmalarıdır.

Deve Tüyü Kumaş Fiyatları Nedir?

Deve tüyü kumaş üstün özellikleri ve doğal yapısı nedeniyle lüks sayılabilen bir kumaştır. Bu nedenle ipek veya kaşmir gibi diğer lüks kumaşlarla fiyat olarak aynı segmentte yer alır. Deve tüyü toptan alımlarda fiyatlar daha cazip olacaktır.

Yüksek fiyatı nedeniyle saf yün kumaş ile karıştırılarak üretilir. Kaliteli yün kumaşlarla karma üretilen deve tüyünün kullanım alanı da genişler.

Deve Tüyü İplik Fiyatları Nedir?

Deve tüyü kumaş formuna getirilmeden önce iplik formu kazandırılır. Dolayısıyla deve tüyünü piyasada hem iplik hem de kumaş olarak bulabilirsiniz. Kendi öreceğiniz ürünler için deve tüyü örgü ipi iyi bir alternatif olabilir.

Deve tüyü lüks sayılabilir bir lif türüdür. Bu nedenle hem kumaş hem de iplik formundaki deve tüyü malzemelerinin fiyatları herhangi sentetik türlere göre daha yukarıdadır. Deve tüyü iplik satın almak istediğinizde ipek iplik fiyatlarına yakın tutarlarda ödeme yapmanız gerekebilir.

Deve Yünü Kumaşını Diğer Yün Kumaşlardan Ayıran Fark Nedir?

Develer her yıl ilkbahar ve yaz ayları arasında tüylerini doğal seleksiyonun bir parçası olarak dökerler.

Develerin iki katmanlı tüyleri vardır. Birisi kaba ve düz olan dış tüy tabakası (koruyucu tüy), diğeri yumuşak ve ince olan astar (deriye yakın olan) kısmı. İkincisi, deve yününde kullanılan katmandır. Birincisi ise deve yününe ekstra özellik sağlar. Deve yününden daha önce de belirttiğimiz gibi; kumaş, korse, yorgan, battaniye, yelek, kazak, yatak, bere, ceket, çorap, halı, içlik, iplik, kaban, palto, şapka, vazo süsü, yastık vb. tekstil ürünleri yapılmaktadır. Bunların yanı sıra deve yünü, dekorasyon anlamında da oldukça popüler ve ilginç kullanım alanlarına sahiptir.

Deve tüyü ısıtır mı? Deve tüyü sıcak tutar mı?

Deve tüyü kumaş sıcak tutabilen daha doğru tabirle vücut ısısını korumada yetenekli bir liftir. Bu yetisi nedeniyle çoğunlukla kış aylarında tercih edilen dış giyim ürünlerinde karşımıza çıkar.

Deve Tüyünden Yün İçlik Fiyatları Nedir?

Yün içlik fiyatları ne tür yünle yapıldığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ortalama 100 ile 500 TL bandında çeşitli yün içlikler bulmak mümkündür. Bebek ve çocuklar için deve tüyü içlikler de hemen hemen aynı fiyatlarda bulunmaktadır.

Yurtdışından Deve Tüyü Kumaş Satın Al ve Türkiye’de Yeni Ürünler Yarat

Hakiki deve yünü kumaş fiyatı, yünü toptan olarak ithal ettiğiniz zaman ucuz meblağlara gelmektedir. Yani deve yününü Türkiye’ye getirtip yeni bir girişim başlatabilirsiniz. Belki de en güzel deve tüyü tekstil veya dekorasyon ürünleri sizinkiler olacaktır.

Deve Tüyü Kumaş Üretiminin Çevreye Etkileri Nedir?

Deve yünü, yaygın olarak çevresel açıdan en sürdürülebilir hayvansal lif türlerinden biri olarak kabul edilir. Lif hasadı sırasında birçok yün hayvanına kötü muamele yapılmaktadır. Ancak buna karşın deve yünü hasadı sırasında hayvan zulmünün meydana gelme olasılığı önemli ölçüde sınırlıdır.

Baktriya devesi, tüylerini her yıl doğal olarak döken dünyadaki tek yün kaynaklarından biridir. Bu nedenle, lif hasadı işlemi sırasında bu hayvanları kısıtlamak gereksizdir. Hasat sırasında hayvanlarda yaralanma veya travmaya neden olma olasılığı daha düşüktür.

Bu tür hayvanları yünleri için yetiştiren bazı özel çiftlikler olsa da, çoğu Baktriya deve yünü, uzak Asya’nın bazı bölgelerinde bireysel bakıcılar ve aileleri tarafından yetiştirilmektedir. Bu maddenin büyük çoğunluğunun Moğolistan’da üretildiğini düşündüğünüzde, deve yünü üretimi yoluyla önemli ölçüde olumsuz bir çevresel etki yaratmanın çok zor olacağı ortaya çıkıyor. Moğolistan’ın GSYİH’sı yaklaşık 15 milyar dolardır (2021). Bu da bu ülkenin hangi üretim süreçlerini takip ederse etsin önemli çevresel hasara neden olacak kadar endüstriyel güce sahip olmadığı anlamına gelmektedir.

Deve yününün hasadı veya işlenmesi sırasında herhangi bir yakıcı veya toksik kimyasal kullanılmaz. Tüyler nadiren boyanır. Boyandığında çoğu üretici doğal boyaları kullanmayı tercih eder. Zararlı boyalar kullanılsa bile bu tip kumaşlar o kadar küçük miktarlarda üretilir ki çevresel kirlenme potansiyeli çok düşüktür.

Deve yünü tamamen biyolojik olarak parçalanabilen bir maddedir. Yani atıldığında kirliliğe katkıda bulunmaz. Kendi hallerine bırakılsalar, var olan 1,4 milyon Baktriya devesi tüm tüylerini bozkır topraklarına dökerler. Yani bu dökülen tüyleri toplamak doğaya bir zarar vermez. Tüketicilere diğer yün türlerine bir alternatif sunar.

Deve Yünü Kumaş Üretim Sertifikası Nasıl Alınır?

Tekstil amaçlı develerden elde edilen tüyler, bir dizi farklı tekstil sertifikasyon kuruluşu tarafından sertifikalandırılabilir. En güvenilir sertifikalardan biri, kumaşlar için sürdürülebilir ve organik üretim standartları konusunda uluslararası düzeyde bir otorite olarak tanınan Küresel Organik Tekstil Standardı’dır.

Bu tür kumaşların OEKO-TEX tarafından sertifikalandırılması da mümkündür. Bu bağımsız teftiş kuruluşu, her türlü farklı ham, yarı mamul veya bitmiş tekstil ürünü hakkında bilgilendirici sonuçlar sağlar. Son olarak, Woolmark ürün markası, deve tüyü de dahil olmak üzere bir dizi kumaş türünün kalitesini belirleyen Woolmark Lisans Programı adlı bir hizmet sunmaktadır.
Kaynak: atillatekstil.com

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.