Cicim Dokuma Nedir?
Dokuma; atkı ve çözgü ipliklerinin dikey açı yapacak şekilde, birbirlerinin altından ve üstünden geçirilmesiyle ortaya çıkan düz yüzeyli ürüne verilen addır. Dokumalar, dokuma tezgahlarında çözgü denilen ve yan yana duran ipliklerin gücü ve nire denilen araçlarla bir kısmının yukarı kaldırılması ve diğer kısmının aşağı çekilmesi suretiyle açılan ve ağızlık adı verilen aralıktan mekik yardımıyla atkı denilen ipliklerin geçirilmesiyle oluşturulan düz yüzeylerdir.
Cicim Dokuma Nasıl Yapılır?
Cicim dokumaları; çözgü ve atkı iplikleri arasına renkli desen iplikleri atılarak sıkıştırılmak suretiyle meydana getirilen dokuma türüdür. Cicim tersten yapılan dokumadır. Atkısı kıl olanları da, oldukça yaygındır.Cicim dokuma tekniğinin kullanılması ile dokumanın yüzeyinde sonradan iğne ile işlenmiş gibi kabarık desenler oluşmaktadır.
Cicim Dokuma Desenler
Cicim dokumacılığında desenler oluşturulurken atkı iplikleri ile desen iplikleri belirli bir sırayı takip etmektedir. Atkı ipliği atıldıktan sonra yapılacak desene göre, desen ipliğinin bir veya birden fazla çözgü ipliği üzerinden atlatılması ile desen oluşturulmaktadır. Cicim dokumalarında, dokumanın yüzeyinde meydana getirilen desenler, ipliğin kalınlığına, inceliğine ve serpme motifler halinde olup olmadığına göre değişik görünüm almaktadır.
Kullanım Alanları
Cicim dokuma ile heybe, sofra altı, gelin çuvalı, hurç, minder, divan örtüsü, tandır örtüsü, namazlak, yaygı ve yastık gibi ürünler yapılmaktadır. Cicim, atkı yüzlü veya bezayağı tekniğiyle dokunmaktadır. Desen ipinin atılış şekline göre iki veya üç atmalı cicim çeşitleri görülmektedir.
Hiç yorum yok