Başlıca Kumaş Türleri Hakkında Bilgiler
Farklı kumaş türleri
İlk olarak,” kumaş " lifleri birbirine dolaştırarak yapılan bir malzemedir. Genel olarak, bir kumaş, onu üretmek için fiber kullanıcısından sonra adlandırılır; bazı kumaşlar farklı liflerin bir karışımını bile kullanacaktır. Kumaş daha sonra kullanılan lif(ler) e, desenine ve dokusuna ve uygulanan üretim sürecine bağlı olarak adlandırılır. Bazı kumaşlar ayrıca liflerin nereden geldiğini de dikkate alır.Buna dayanarak, aslında ilk önce kumaş türlerini ayıran iki kategori vardır: kullanılan lifler (doğal ve sentetik) ve üretim süreçleri (dokuma ve örme).
Doğal ve sentetik
Kumaşlarla ilk farklı detay, ne tür bir elyafın kullanıldığına bağlıdır. İki tip vardır: doğal ve sentetik.Doğal lifler bitkilerden ve hayvanlardan elde edilir. Örneğin, pamuk bitkilerden gelirken, ipek ipekböceklerinden gelir.
Sentetik elyaflar ise insan tarafından yaratılan tamamen sentetik maddelerdir.
Dokuma vs Örme
İkinci farklı detay, kullanılan üretim sürecidir. Yine, iki tip vardır: dokuma ve örme.Dokuma kumaşlar, bir tezgah üzerinde yatay ve dikey olarak iç içe geçen iki iplik parçasından oluşur. İplik 45 derecelik bir açıyla çalıştığı için, kumaş gerilmez ve genellikle örme kumaşlardan daha gergin ve daha dayanıklıdır. Kumaş bir atkı (iplik kumaşın genişliği boyunca gittiğinde) ve bir çözgüden (iplik tezgahın uzunluğundan aşağı indiğinde) oluşur.
Üç çeşit dokuma kumaş vardır: düz örgü, saten örgü ve dimi örgü. Popüler dokuma kumaşların örnekleri şifon, krep, denim, keten, saten ve ipektir.
Örme kumaş için, el örgüsü bir yara izi düşünün; iplik, önemli ölçüde gerilmesine izin veren birbirine bağlı bir döngü tasarımına dönüştürülür. Örme kumaşlar elastik olduğu ve şekli koruduğu için bilinir.
İki tür örme kumaş vardır: çözgü örme ve atkı örme. Popüler örgü kumaşların örnekleri dantel, likra ve örgüdür.
Şimdi, 12 farklı kumaş Türüne bir göz atalım.
1. Şifon
Şifon, biraz pürüzlü bir his veren bükülmüş iplikten yapılmış şeffaf, hafif, düz dokuma bir kumaştır. İplik genellikle ipek, naylon, polyester veya viskondan yapılır.Şifon kolayca boyanabilir ve genellikle hafif, akan malzemesi nedeniyle gelinlikler ve balo elbiseleri de dahil olmak üzere eşarplarda, bluzlarda ve elbiselerde görülür.
2. Pamuk
Dünyanın en popüler malzemesi olarak bilinen pamuk, hafif, yumuşak bir doğal kumaştır. Kabarık lif, çırçır adı verilen bir işlemde pamuk bitkisinin tohumlarından ekstrakte edilir. Elyaf daha sonra dokunabileceği veya örülebileceği kumaşa bükülür.Bu kumaş, rahatlığı, çok yönlülüğü ve dayanıklılığı için övgüyle karşılanmaktadır. Hipoalerjeniktir ve çabuk kurumamasına rağmen iyi nefes alır. Pamuk hemen hemen her türlü giyside bulunabilir: gömlekler, elbiseler, iç çamaşırı. Bununla birlikte, kırışabilir ve küçülebilir.
Pamuk, chino, chintz, gingham ve muslin dahil olmak üzere birçok ek kumaş türü verir.
3. Krep
Krep, kırışmayan pürüzlü, engebeli bir yüzeye sahip hafif, bükülmüş düz dokuma bir kumaştır. Genellikle pamuk, ipek, yün veya sentetik elyaflardan yapılır, bu da onu çok yönlü bir kumaş haline getirir. Bu nedenle, krep genellikle lifinden sonra denir; örneğin, krep ipek veya krep şifon.Krep genellikle takım elbise ve terzilikte kullanılır, çünkü yumuşak, rahat ve kullanımı kolaydır. Örneğin, georgette, tasarımcı kıyafetlerinde sıklıkla kullanılan bir krep kumaş türüdür. Krep ayrıca bluz, pantolon, eşarp, gömlek ve eteklerde kullanılır.
4. Kot
Başka bir kumaş türü denimdir. Denim, iç içe geçmiş pamuklu sarma ipliği ve beyaz pamuklu doldurma ipliğinden yapılmış dokuma pamuklu bir dimi kumaştır. Genellikle canlı dokusu, sağlamlığı, dayanıklılığı ve rahatlığı ile bilinir.Denim çoğunlukla mavi kot pantolon oluşturmak için çivit ile boyanır, ancak ceketler ve elbiseler için de kullanılır.
5. Dantel
Dantel, ilmekli, bükülmüş veya örme iplik veya iplikten yapılmış zarif, narin bir kumaştır. Başlangıçta ipek ve ketenden yapılmıştır, ancak dantel şimdi pamuk ipliği, yün veya sentetik elyaflardan yapılmıştır. Dantelin iki ana unsuru vardır: deseni bir arada tutan tasarım ve zemin kumaşı.Dantel, açık örgü tasarımı ve web benzeri desen oluşturmak için zaman ve uzmanlık gerektirdiği için lüks bir tekstil olarak kabul edilir. Yumuşak, şeffaf kumaş genellikle gömlek ve geceliklerde bulunabilmesine rağmen, özellikle gelinlikler ve peçeler ile kıyafetleri vurgulamak veya süslemek için kullanılır.
6. Deri
Deri, inekler, timsahlar, domuzlar ve kuzu da dahil olmak üzere hayvan derilerinden veya derilerinden yapılmış benzersiz bir kumaş türüdür. Kullanılan hayvana bağlı olarak, deri farklı tedavi teknikleri gerektirecektir. Deri dayanıklı, kırışmaya dayanıklı ve şık olduğu için bilinir.Süet, “et tarafı” dışa dönük ve yumuşak, kadifemsi bir yüzey oluşturmak için fırçalanmış bir deri türüdür (genellikle kuzudan yapılır). Deri ve süet genellikle ceketlerde, ayakkabılarda ve kemerlerde bulunur, çünkü malzeme vücudu soğuk havalarda sıcak tutar.
7. Çarşaf
Bir sonraki kumaş, insanlığın bildiği en eski malzemelerden biri olan ketendir. Doğal liflerden yapılan bu güçlü, hafif kumaş, pamuktan daha güçlü olan keten bitkisinden gelir. Keten iplikleri ipliğe bükülür, daha sonra diğer liflerle karıştırılır.Keten emici, serin, pürüzsüz ve dayanıklıdır. Makinede yıkanabilir, ancak kolayca kırıştığı için düzenli ütülemeye ihtiyaç duyar. Takım elbise, ceket, elbise, bluz ve pantolon gibi giysilerde kullanılabilmesine rağmen, keten çoğunlukla perdeler, masa örtüleri, çarşaflar, peçeteler ve havlularda kullanılır.
8. Saten
Bu listedeki kumaşların çoğundan farklı olarak, saten elyaftan yapılmaz; aslında üç ana tekstil örgüsünden biridir ve her iplikçik iyi örüldüğünde yapılır. Saten başlangıçta ipekten yapılmış ve şimdi polyester, yün ve pamuktan yapılmıştır. Bu lüks kumaş bir tarafta parlak, zarif ve kaygan, diğer tarafta mattır.Şık, pürüzsüz yüzeyi ve hafifliği ile dikkat çeken saten, akşam ve gelinlikler, iç çamaşırı, korseler, bluzlar, etekler, paltolar, dış giyim ve ayakkabılarda sıklıkla kullanılır. Diğer kumaşlara destek olarak da kullanılabilir.
9. İpek
Dünyanın en lüks doğal kumaşı olarak bilinen ipek, pürüzsüz bir dokunuş ve parıltılı bir görünüme sahip başka bir yumuşak, zarif kumaş seçimidir. İpek , Çin, Güney Asya ve Avrupa'da bulunan ipekböceği kozasından gelir.Temizlenmesi zor ve hassas olmasına rağmen, en hipoalerjenik, dayanıklı, en güçlü doğal kumaştır; birçok kumaş örgüsü yıkandığında sıkılır veya büzülür, bu nedenle el yıkama veya kuru temiz ipek en iyisidir. Dantel gibi, saten de zaman alıcı, hassas işlem veya ipek ipliği ipliğe dönüştürmesi nedeniyle pahalıdır.
İpek çoğunlukla düğün ve gece elbiseleri, gömlekler, takım elbiseler, etekler, iç çamaşırı, kravatlar ve eşarplarda kullanılır. En popüler iki tip Shantung ve Keşmir ipeğidir.
10. Sentetikler
Burada listelenen diğer kumaşların aksine, sentetikler aslında birkaç kumaş türünü kapsar: naylon, polyester ve spandex. Bak sana ne diyeceğim, sentetik, narin kumaşlar aksine, saç bazlı lekeleri suya dayanıklıdır.Naylon, polimerlerden oluşan tamamen sentetik bir elyaftır. Gücü, esnekliği ve esnekliği ile bilinir. Naylon da uzun ömürlüdür ve aşınma ve yıpranma ile baş eder, bu nedenle ceketler ve parkalar da dahil olmak üzere dış giyimde sıklıkla görülür.
Polyester, petrokimyasallardan üretilen insan yapımı sentetik elyaf ve kumaştır. Güçlü, dayanıklı ve kırışıklık ve leke tutmaz olmasına rağmen, polyester nefes almaz ve sıvıları iyi emmez. Bunun yerine, nemi vücuttan uzaklaştırmak için tasarlanmıştır. Çoğu T-shirt, pantolon, etek ve spor giyim polyesterden yapılmıştır.
Belki de en popüler sentetik malzeme poliüretandan yapılmış spandeksdir. Lycra veya elastan olarak da bilinen spandex, çeşitli lif türleri ile karıştırıldıktan sonra hafifliği, elastikiyeti ve mukavemeti ile bilinir. Bu rahat, formda oturan malzeme genellikle kot pantolon, çorap, elbise, spor giyim ve mayolarda kullanılır.
11. Kadife
Bir başka farklı kumaş türü, zengin, zengin terbiye ve karmaşık üretim süreci nedeniyle çoğunlukla telif hakkı ile ilişkilendirilen yumuşak, lüks kadifedir. Bu ağır, parlak dokuma çözgü kazık kumaş bir tarafta pürüzsüz bir kazık etkisi vardır. Tekstilin kalitesi, kazık tutamının yoğunluğu ve temel kumaşa tutturulma şekli ile belirlenir.Kadife pamuk, keten, serin, ipek, naylon veya polyesterden yapılabilir, bu da elastik olmayan veya esnek olan çok yönlü bir malzemedir. Genellikle bluzlar, gömlekler, paltolar, etekler, gece kıyafetleri ve dış giyimde kullanılır.
12. Yün
Son farklı kumaş türümüz yündür. Bu doğal lif koyun, keçi, lama veya alpaka yapağından gelir. Örme veya dokuma olabilir.Yün genellikle tüylü ve kaşıntılı olduğu için not edilir, ancak vücudu sıcak tutar ve dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Ayrıca kırışıklık içermez ve toza, aşınmaya ve yıpranmaya karşı dayanıklıdır. Bu kumaş, elle yıkanması veya kuru temizlenmesi gerektiğinden biraz pahalı olabilir. Yün çoğunlukla kazak, çorap ve eldivenlerde kullanılır.
Yün türleri arasında tüvit, Cheviot kumaşı, kaşmir ve Merinos yünü; Cheviot kumaşı Cheviot koyunlarından yapılır, kaşmir kaşmir ve pashmina keçilerinden yapılır ve Merinos yünü Merinos koyunlarından yapılır.
Kaynak: https://www.picocleaners.com/blog/the-12-different-types-of-fabric/
Hiç yorum yok