Ramöz Makinesi Nedir?
Tekstil sanayisinde, kısaca ram makinesi diye anılan ramöz makineleri, kumaşın son aşamalarına gelindiğinde kullanılan makine çeşitlerinden biridir.
Ramöz’ün bir diğer adı; gergili kurutma makinesidir, kumaşların makine içerisinde enine bir şekilde iğne yada paletler tarafından kenarlarından tutturulduğu, bir çift yürüyen zincirle kumaşın hareketinin sağlandığı ve bu esnada kumaşa sıcak havanın gönderildiği kurutma makineleridir. Ramözlerde kumaşa istenilen en ve boy ayarı verilebilmekte, kumaştaki kırışıklıklar giderilebilmekte ve kumaş kenarındaki tutucular dışında hiçbir yere değmeden kumaş geçişi sağlanabilmektedir.
Ramöz Makinesi Çalışma Prensibi
Tekstil boya-apre tesislerinde kurutma ve apre işlemlerini yapmak için kullanılan makinedir. Uzunluğu kamara (kabin) sayısına göre değişmektedir. 10 kamaralı olan makinenin uzunluğu yaklaşık olarak 34 m.'dir. Kabin sayısına göre makinenin uzunluğu 50 metreye kadar çıkabilir. Bu kabin dediğimiz bölümlerde sıcak havanın yardımıyla içinden geçen kumaşın kurutulması sağlanmaktadır. Kamara içindeki sıcaklıklar ortalama olarak 140 - 180 derece içinde değişmektedir.Ram makinesinin arka tarafında bulunan silindirler sayesinde kumaşların çizgilerinin düzgün çıkması sağlanmaktadır. Makinenin bir başından diğer başına giderken kat etmiş olduğu mesafeyi taşımak amacıyla iğne ve palet adı verilen sonsuz uzunlukta düzenekler kullanılmaktadır. Her iki taraftan iğnelenen kumaş istenilen genişlik ayarlanarak ram makinesinin kamaralarının aralarından geçirilerek ön tarafında bulunan sallama diye tabir edilen mekanizma ile arabalara alınarak ya paketlenirler ya da başka bir işlem görmek amacıyla diğer bölümlere gönderilirler.
Ram Makinesinin İşlevleri
Ram Makinesi aynı anda birden fazla görevi yerine getirmesi gerekiyor. Bir Ram Makinesinin temel işlevleri burada,
- Ram Makinesi, kumaş genişliğini stabil hale getirir. kumaşın çekme yapmasını önler
- Sentetik kumaş, likralı kumaş ve karışımlı kumaş gibi bazı özel ürünler için bir tür ısı ayarı yapar.
- Makine ayrıca kumaşın örgüsünü de kontrol eder.
- Ram Makinesinde nem uygun oranda kalır.
- Bu makine işleminde kumaş kalınlığı istenilen orana getirilebilir.
- Kumaşı kurutabilir.
- Ram Makinesi, kumaşta reçine ve su itici için bir miktar apre işlemi gerçekleştirir.
Ramöz Makinesinin Avantajları
- Önünde bulunan fulard yardımıyla yanmazlık, buruşmazlık ve su İticilik gibi apre maddelerinin empregnasyonundan sonra kurutma ve kondenzasyon işlemlerinin de yapılabilmesi.
- Sentetik kumaşların termofiksajının yapılabilmesi.
- Kurutma hızı oldukça yüksektir. Ancak ramözler az kumaş aldıklarından geniş bir alana gereksinim duyulmakta ve yine de yüksek hızlarda çalışılamamaktadır.
- Termosol metodunun (boyalı ve basılmış kumaşların ısı ile fiksaj) uygulanabilmesidir.
Ramöz makinesinde yapılan işlemler: kurutma, fikse, apreleme (tutuşmazlık, su geçirmezlik, yumuşaklık gibi) terbiye işlemleri yapılmaktadır.
Hiç yorum yok