Pamuklu Kumaş Özellikleri | KumasBilgi.com

Pamuklu Kumaş Özellikleri



Pamuk, doğal bitkisel bir elyaf çeşididir ve pamuk bitkisinin kozalarından elde edilmektedir. En sağlıklı elyaf desek abartmış olmayız. Pamuk kimyasal olarak pamuk mumu, yağı ve pamuk elyafından meydana gelen selülozdan oluşur.

Pamuk elyaflarının antik zamanlardan bu yana kullanıldığı düşünülmektedir. Pamuk ipliği,pamuk bitkisinin tohumlarını saran uzun, lifli tüylerin bükülmesi ile elde edilen doğal bir maddedir. Bu lifler boy ve kalınlık olarak değişiklik gösterirler ve emici özellik taşırlar, bu da pamuğu yumuşak ve giyimde rahat hale getirir. Pamuklu kumaşlar nefes alan yapısı nedeniyle sıcak iklimlerde yaygın olarak giyilir, çünkü serin tutar. Pamuğun esnek olması güçlü ve dayanıklılığı yapısındaki elyaftandır.

Pamuklu Kumaş Özellikleri

Pamuklu kumaşlar sıcak suda yıkanmaya ve sıkılmaya müsaittir. Asılarak kurutulabilir. Nemliyken ütülenirse kırışığı daha çabuk açılır, kuru iken sıcak buharlı ütü ile ütülenir. Sentetikle pamuklu kumaş karıştığı zaman daha az kırışır ve kolay ütülenebilir bir hale gelir. Yıkandığı zaman pamuklu kumaşlar geç kururlar içindeki elyaf nedeniyle: su emiciliği çok olduğu için içerdeki nemi zor kaybeder ve geç kururlar. Nemi iyi emer ve ısıyı vücudun dışına taşıyarak serin tutar. Statik elektrik oluşturmaz. Pamuklukumaş üretim aşamasında iyi boya tutar. Ön işlem görmediyse, yıkanınca genelde çeker. Küf ve güneş ışığına uzun süre maruz kalırsa bozulur. Islakken kuru haline göre daha sağlam olur. Sentetik kumaşlara göre daha kolay kırışır ve ütü ister. Kolay kirlenmesine karşın kolayca temizlenir.

Nerelerde Kullanılır?

Pamuğu diğer liflerden ayıran faktörler Islak iken emiciliği, dayanımı, yumuşaklığı gibi faktörler ayırır. Bu sebeple genellikle iç giyimde,ev tekstilinde,çoraplarda, pijamalarda vb. alanlarda tercih edilir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.