Polyester Kumaş Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Polyester kumaş günümüz modasında çokça tercih edilen bir kumaştır. Pamuk, yün, ipek gibi doğal bir kumaş değildir, fabrika üretimidir. Doğal olmamasına rağmen bazı özelliklerinden dolayı sıkça kullanılır. Polyester kumaş, 1940 yılında İngiltere’de icat edilmiştir. Ününü 1970lerde, 68 gün ütülenmeden hala şık görünülebileceği reklamıyla kazanmıştır. O dönemde çok ünlü bir kumaştır ve bir çok diskotek giysisi polyesterden yapılmıştır.
Polyester, dokumanın yapıldığı ipliğin hammaddesinin adıdır. Açılımı “sentetik polimer” dir. Aslında polyester, petrol ürünlerinden üretilmiş, basitçesi bir çeşit plastiktir. Pet şişelerin de polyester olduğunu biliyor muydunuz? Peki pet şişelerin geri dönüşümü yapıldığında aslında polyester elyafı haline getirilip,polyester iplik (polyester fiber) yapıldığını, sonra da bu ipliklerden kumaş dokunduğunu? Ben yeni öğrendim, değişik bir bilgi oldu benim için.
Polyester iplik (polyester fiber) den yapılan kumaşlar, kıyafet dikiminde veya kaplama işlerinde tercih edilebildiği gibi, doğal ipliklerle de karıştırılıp kullanılır. Zaten aldığınız kıyafetlere bakarsanız etiketlerinde %70 pamuk, %30 polyester gibi ibareler görebilirsiniz. Polyester kumaş yapısal olarak kırışmadığı ve esnek olduğu için doğal kumaşlarla karıştırılarak doğal kumaşların kırışma oranlarını azaltmak ve esneklik sağlamak amaçlanmıştır.
Polyester kumaş tercih sebepleri;
- Polyester kumaş, parlak, sağlam, esnek, kaygan ve hafif bir kumaştır.
- Kolayca kurur. Çabuk kurumasından dolayı dış kıyafetlerde tercih edilir.
- Pek ütü gerektirmez, kırışmaz. Ütüyle verilen şekli uzun süre muhafaza eder.
- Dokunuşu yumuşak ve ipeksidir.
- Bakımı çok kolaydır, evde makinede yıkanabilir. Kuru temizleme gerektirmez.
- Leke tutmayan yapısı vardır.
- Rengi yıkamayla solmaz.
- Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. Pantalonlardaki, pijamalardaki diz izinden çokça şikayet edilir, polyesterde böyle bir dert yoktur.
- Güve ve zararlı böceklerden etkilenmez.
- Aynı şekilde küf ve mantar gibi mikroorganizmalardan da zarar görmez.
- Ucuzdur.
Polyester, kolay kuruması, dayanıklı ve esnek olması, temizliğinin kolay olması, ütü gerektirmemesi gibi hususlardan dolayı tercih edilse de bazı olumsuz özellikleri vardır.
Polyester kumaş zararları;
- Hava aldırmaz, teri emmez ve terletir. Hava almadığı için sizi nemden bunaltabilir. Yazın giyilmez.
- Statik elektrik yapar. Polyester giydiğinizde dokunduğunuz kişileri çarpabilirsiniz.
- Statik elektriklenme sizin duygu durumunuzu da etkiler, sizi agresif ve gergin yapabilir.
- Doğal kumaşlar gibi teninizle uyum içinde olmayabilir, alerji yapabilir.
- Ateşten uzak tutmalıdır, kolaylıkla yanabilir.
Kısacası pet şişelerden geri dönüştürülen polyester elyafından yapılan polyester iplik (polyester fiber)ve dolayısıyla polyester kumaş pek de sağlıklı sayılmaz. Doğal kumaşlar daha pahalı olması, yıkanması, kurutulması daha emek istemesine rağmen tercih sebebidir. Bu hususlardan dolayı genellikle polyester, doğal kumaşlarla karıştırılıp üretim yapılır. Örneğin pamukla karıştırıldığındaki versiyonuna polycotton denir. Böylelikle iki kumaşın da özelliklerini içerisinde barındırır.
Polycotton kumaşı nevresimlerde görüyordum, siz de nevresim takımı almaya niyetlenirseniz kumaşlarına dikkat ediniz, yüzde yüz pamuk olanları tercih etmek daha sağlıklı olur, uyku önemli. Bir de bebek ürünlerinde de polyester karışımlara dikkat ediniz. Bebek cildine yüzde yüz doğal ürünler kullanmakta fayda var.
Hiç yorum yok