Dikiş Çeşitleri Nelerdir? | KumasBilgi.com

Dikiş Çeşitleri Nelerdir?



İğne ve iplik yardımıyla kumaşların birbirine birleştirilmesi işlemine dikiş adı verilir. Birbirinden faklı dikiş çeşitleri vardır.

El Dikişi Çeşitleri


El dikişi için bazı araçlara ihtiyacınız olacak. Dikiş setinizin dikim için yeterli olup olmadığını kontrol edin, eksiklerinizi tamamlayın.

Teyel: Kumaş parçalarını birbirine geçici olarak tutturmak, makinede dikmeden önce düzelecek bir yen varsa sökmek kolay olsun diye kullanılan bir çeşit el dikişidir. Dikiş konusunda çok usta değilseniz kumaşı teyellemeden önce ölçüye göre iğnelemelisiniz. Aksi durumda kumaş pot yapabilir.

Makine dikişi: Yüzden bakıldığında makine dikişini andırdığından elle yapıldığı halde bu dikişe makine dikişi adı verilir. İğneyle kumaşa bir kere batıp çıktıktan sonra geriye dönerek ipliğin geçirildiği mesafenin ortasından tekrar batıp biraz ileriden çıkarak yapılır.

İğne Ardı: İğne kumaşa daha seyrek mesafede batırılıp çıkarılır. Böylece daha çabuk ilerlemek mümkündür. Bu dikişe iğne ardı denir.

Baskı Dikişi: Bir elbise dikilirken eteğin, kol ağızlarının, yakanın bastırılmasında, biyelenmesinde, astar kaplamada, duble etmede kullanılan dikişlerdir.

Çırpma: Bir elbise dikilip bittikten sonra dikişlerin içinde kalan kesilmiş kumaş kenarlarını, etek baskısı için içeri kıvrılmış olan etek ucunu temizlemek üzere kullanılan bir dikiş şeklidir.

Hıristo teyeli: Kumaş kenarını kabarıklık yapmayacak şekilde bastırabilmek için kullanılan bir çeşit baskı dikişidir.

Makine Dikişi

Giyim eşyaları dikiş makinesinde kolayca dikilebilir. Bu yöntem hem el dikişinden daha sağlamdır hem de daha az vakit alır.

Öncelikle ipliği iğneden geçirmek gerekir. İpliğin ilk ucu, makinenin tepesindeki bir çubuğa takılıdır. Öbür uç da makine iğnesinin gözünden geçirilir. Makine dikişi iki iplikle yapılır. İkinci iplik de masuraya sarılıdır. Masuradaki ipliğin ucu makine iğnesinin bir kere hareket ettirilmesiyle yukarı çekildikten sonra bu uçla, iğneye geçirilmiş olan ipliğin ucu, makine ayağının arkasına alınır.

Bundan sonra kumaş iğnenin alt kısmına yerleştirilir. Böylece dikme işlemine başlanabilir. Dikerken kumaşın pot yapmamasına dikkat etmeniz gerekir. Makine ayağını düzgün bir sırayla hareket ettirin.

Kumaşa ve giyim eşyasının çeşidine göre sık ya da seyrek dikiş tercih edebilirsiniz. Bu ayarı da makinenin üzerindeki düğmeden yapmalısınız.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.