Akrilik Nedir?
Akrilik Elyaf Gelişimi
Yapay elyaflar arasında yüne en çok benzeyenidir. Dünya'nın artan yün ihtiyacı ile yüne benzeyen ve yünün özelliklerine sahip yapay lif geliştirilmesi için yapılan çalışmalar sonucunda bulunmuştur. ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu) ve BISFA (Uluslararası Sentetik Elyaf Standardizasyon Bürosu) tanımlarına göre kimyasal yapısında en az % 85 oranında akrilonitril içeren elyaflar akrilik elyaf olarak adlandırılırlar.
İlk akrilik elyaf 1940'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde Du Pont firması tarafından laboratuvarda geliştirilmeye başlanmış, 1945'te pilot tesiste üretilmiş, 1950'den itibaren de ORLON ticari adıyla piyasaya sürülmüştür. Önceleri % 100 akrilonitrilin polimerizasyonu ile homopolimer olarak üretilen Orlon, sert ve kırılgan ve boyanması zor olduğu için, ikinci bir monomer ilavesiyle kopolimere dönüştürülmüş ve özellikleri tekstilde kullanıma uygun hale getirilmiştir. Akrilonitril ile komonomerin polimerizasyonundan oluşan akrilik elyaf yaş ve kuru çekim sistemleriyle üretilmektedir. Akrilik % 100 olarak kullanılabildiği gibi, diğer liflerile karıştırılarak melanj kullanıma da uygundur.
Akrilik ve Akrilik Elyafın Özellikleri
- Yün ve pamuklu tuşesi ve görünümü verilebilme kolaylığı,
- Kolayca yıkanabilme ve şeklini koruma,
- Güveye, yağa ve kimyasallara dayanıklılık,
- Mükemmel haslıkta parlak renklere boyanabilme,
- Güneş ışığına karşı yüksek dayanıklılık,
- Görünüm ve tuşe olarak yüne benzeyen doğallık ve sıcaklık hissi.
Akrilik Elyafın Kullanım Alanları
- Giyim: Süveterler, çoraplar, peluş, yuvarlak örgü, spor giyim, çocuk giyimi ve yünün kullanıldığı yerlerde muadil lif olarak,
- Ev Tekstili: Halı, battaniye, kilim, döşemelik kumaşlar, kadife kumaşlar ve dolgu kumaşlar,
- Dış mekan kullanımı: Araba tavanları, tekne örtüleri, branda, dış mekan mobilyaları,
- Endüstriyel kullanım alanları: Toz filtresi, inşaat yapımında güçlendirici dolgu malzemesi, araba aküleri.
Hiç yorum yok