Lateks Kumaş Nedir? | KumasBilgi.com

Lateks Kumaş Nedir?

Latex, kelimesinin yaygın kullanımı polyester liften gelen kumaşı belirtir. Polyester giysiler, doğal liflerle karşılaştırıldığında, daha az doğal hissedilir. 
Polyester lifler sıklıkla pamuk lifleri ile beraber , daha iyi özelliklere sahip giysiler üretmekte kullanılır.Lateks, Hevea brasiliensis isimli kauçuk ağacının sütlü özsuyudur. Bu özsuya, istenilen özelliklere sahip olması için kimyasal maddeler katılır. Lateks, bir bitkideki bir kesitten veya bitkinin yüzeyindeki bir yaradan akan sütlü özsuyudur. Bu duruma benzer olan karahindiba, kırlangıç otu ve Atatürk çiçeğinden akan sütlü özsuyunu örnek verebiliriz. Sentetik lateks sentetik kauçuktan üretilir. Lateks terimi doğal lastik ile eşanlamlıdır.

Lateks, doğada bulunan, birçok bitkinin salgıladığı ve hava ile karşılaştığında katılaşan sütlü bir bitki özütüdür. Daha ziyade Asclepiadaceae familyası bitkilerinde bulunan, sütümsü bir sıvı. Lateks karmaşık bir sıvı bileşimidir ve içerisinde protein, nişasta, alkaloid, şeker, yağ, sakız, tanin, reçine gibi birçok madde bulunur. Birçok bitkide lateks beyaz renktedir, ancak bazı bitkilerde sarı, turuncu ya da kırmızı da olabilir. Lateks kelimesi aynı zamanda, bitki özütü yapısının işlenerek üretilen, ince ve esnek olan malzemelerinde adlandırılmasında kullanılır (örnek olarak Lateks kumaş). Ayrıca Lateks, yüzey aktif maddelerinin emülsiyonu ile, monomerlerine polimerize olur ve sentetik halini de alabilir.

Lateks karmaşık bir sıvı bileşimidir ve içerisinde protein, nişasta, alkaloid, şeker, yağ, sakız, tanin, reçine gibi birçok madde bulunur. Birçok bitkide lateks beyaz renktedir, ancak bazı bitkilerde sarı, turuncu ya da kırmızı da olabilir. Lateks kelimesi aynı zamanda, bitki özütü yapısının işlenerek üretilen, ince ve esnek olan malzemelerinde adlandırılmasında kullanılır (örnek olarak Lateks kumaş). Ayrıca Lateks, yüzey aktif maddelerinin emülsiyonu ile, monomerlerine polimerize olur ve sentetik halini de alabilir.


Lateks Kullanım Alanları

Lateks ambalaj sektöründe kullanılan yapıştırıcı maddelerden biridir. Sıvı halde iken sürüldükleri kâğıt yüzeyine tutunabilir ve kuruduğunda kâğıt olan kısımlara temas edince yapışmaz. Sadece lateks sürülmüş olan başka bir yüzey ile değdiğinde birbirine yapışır. Bu özelliğinden dolayı kutulama işlemi güçlük çıkaran büyük ya da uzun nesnelerin ambalajları lateks sürülmüş kenarlı olarak açık halde bulundurulur.

Balon, anestezi aletleri elastik şerit, ayakkabı,lastik ayakkabı, yüzme levhaları, araba ve bisiklet tekerlekleri, bulaşık eldivenleri,emzik, dalgıç giysileri,cerrahide kullanılan elastik tüp veya fitiller, damara zerketme aletleri, şişe tıpaları,solukla içeriye çekilen ilaçlar için kullanılan yüz maskeleri ve sonda gibi birçok tüketim ürünlerinde ve tıbbi aletlerinde lateks bulunmaktadır.

Lateks içeren ürünlerin temas ettiği deri yüzeyinde kızarıklık, kaşıntı, sulanma ve kabuklanma şeklinde belirtiler veren bir alerji türüdür. Bu tür alerjilerde, lateks proteinleri değil, doğal lateks maddesinin işlenmesi (örneğin, lastik eldiven üretimi) sırasında kullanılan merkaptobenzotiazol, tiuram ve karbamat gibi maddeler sorumludur ama temas egzaması nedeniyle cilt bütünlüğü bozulduğundan, bu hastalarda lateks proteinlerinin cilt çatlaklarından emilmesiyle zaman içinde gerçek lateks alerjisi ortaya çıkabilmektedir.
Lateks Yataklar Nasıl Yapılır ?

Lateks Yatakta bulunan hava kanalları doğal klima görevi görmektedir. Lateks bloklarının bağımsız hareketi sayesinde yan yana yatan iki kişi birbirlerinin hareketlerinden rahatsız olmadan uyuyabilirler. Her kiloda insanın rahat uyuyabileceği son derece konforlu bir yataktır. Doğal olması ve katkısız olması nedeni ile bebek ve çocuk yataklarında çok rahatlıkla kullanılır, gelişimlerini destekler.

Lateks malzemenin, kas yapısı üzerinde rahatlatıcı ve dinlendirici bir fonksiyonu vardır. Dünyada kabul gören sağlıklı bir ham maddedir çünkü tamamen doğaldır. Çok sert veya çok yumuşak bir yatak omurgayı olması gerektiğinden farklı bir pozisyona getirir ki bu da huzursuz uykuya ve ağrılara sebep olur. Lateks yatağın içinde yay bulunmaması nedeniyle metalden kaynaklanan manyetik alan oluşmaz. Vücudu destekleme kapasitesine sahiptir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.